Frittata z prosciutto

Frittata z prosciutto

Uniwersalne bezglutenowe danie doskonałe na długie weekendowe śniadanie, pełnowartościowy obiad jak i późną kolację. Białkowo – tłuszczowa, bezglutenowa potrawa. Wskazana dla budujących masę mięśniową, dla osób o dużym wysiłku umysłowym, w stanach niedoborów.

Składniki z Boxa

  • jaja ekologiczne (6 szt - 2 os, 10 szt - Box Rodzinny)
  • młody szpinak
  • szynka prosciutto
  • Mozzarella
  • Grana Padano DOP
  • czosnek
  • pieprz cayenne
  • potrzebujesz mieć w domu: sól, pieprz, 2 łyżki oliwy z oliwek

Potrzebny sprzęt

patelnia, tarka

Czas przygotowania

20 minut

Alergeny

  • jaja
  • laktoza

Opinia dietetyka

Jaja to źródło pełnowartościowego, wzorcowego białka potrzebnego do wzrostu i rozwoju młodych organizmów. Zawierają witaminy życia rozpuszczalne w tłuszczach A,D,E,K. Mozzarella, ser grana padano oraz szynka prosciutto są również źródłami białka, bogate są w wit. B12, która niezbędna jest dla prawidłowej pracy układu nerwowego i krwiotwórczego, uczestniczy w przemianach metabolicznych węglowodanów, aminokwasów i tłuszczów. Sery posiadają wysokie stężenie wapnia, który przeciwdziała osteoporozie. Szpinak oraz szynka prosciutto cechuje się wysoką zawartością żelaza. Oliwa z oliwek dostarczy niezbędnych zdrowotnych kwasów omega 3.