Krem ze szparagów na bio bulionie z parmezanem

Krem ze szparagów na bio bulionie z parmezanem

Potrawa wskazana dla osób dbających o szczupłą sylwetkę, z obniżoną odpornością i profilaktycznie przeciw osteoporozie.

Składniki z Boxa

  • zielone szparagi
  • czosnek
  • szalotka
  • masło
  • naturalny bulion warzywny BIO w płynie
  • ser parmezan DOP
  • cytryna
  • świeża bazylia
  • świeży koperek
  • potrzebujesz mieć w domu: sól, pieprz

Potrzebny sprzęt

blender, garnek, patelnia, tarka

Czas przygotowania

30 minut

Alergeny

  • laktoza
  • seler

Opinia dietetyka

Potrawa wskazana dla osób dbających o szczupłą sylwetkę, z obniżoną odpornością i profilaktycznie przeciw osteoporozie. W szparagach znajduje się całe bogactwo składników mineralnych, m.in. potas, magnez, fosfor i wapń. Szparagi zielone zawierają dużo witamin: A, C, K i tych z grupy B. Warzywo to
przez dużą zawartość żelaza i kwasu foliowego polecane jest osobom ze skłonnościami do anemii. Pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego. Kwasy omega 3 zawarte w oliwie działają przeciwzapalnie. Parmezan jest źródłem pełnowartościowego białka, jest bogaty w wapń a także fosfor, cynk, magnez, miedzi i selen. Pod kątem witamin ser parmezan bryluje jako bardzo dobre źródło witamin B12 i B2 oraz A. Cytryna, czosnek, cebula wpływają na zwiększenie odporności.