Nogi kurczaka zagrodowego z batatami fenkułem, jabłkami i gruszką

Nogi kurczaka zagrodowego z batatami fenkułem, jabłkami i gruszką

Pełnowartościowa, bezglutenowa potrawa. Wskazana dla osób ze zwiększonym wysiłkiem umysłowym, dla aktywnych fizycznie jako posiłek okołotreningowy, oraz dla dzieci.

Składniki z Boxa

  • nogi z kurczaka zagrodowego
  • oliwa z oliwek z Krety
  • masło
  • gruszka
  • jabłka
  • bataty
  • świeży rozmaryn
  • ocet balsamiczny IGP
  • fenkuł

Potrzebny sprzęt

naczynie żaroodporne/blaszka, patelnia, piekarnik, papier do pieczenia, ręcznik papierowy

Czas przygotowania

60 minut

Alergeny

  • laktoza
  • siarczyny (w occie balsamicznym)

Opinia dietetyka

Mięso z kurczaka zawiera dużo łatwo przyswajalnego białka. Bataty to źródło węglowodanów, cechują się wysoką zawartością substancji przeciwutleniających, takich jak witamina C i beta-karoten, które skutecznie zwalczają wolne rodniki. Oprócz tego można znaleźć w nich witaminy takie jak np. tiamina czy witamina K. Gruszki zawierają jod - minerał pozytywnie wpływający na funkcjonowanie tarczycy. Ponadto wyróżniają się zawartością boru, który wspomaga pracę szarych komórek oraz poprawia możliwości koncentracji, zawierają również potas, który obniża ciśnienie krwi. Dzięki zawartości antyoksydantów jabłka opóźniają procesy starzenia, dostarczają błonnik poprawiający perystaltykę jelit. Rozmaryn obniża poziom cukru we krwi i wspomaga pracę wątroby a koper reguluję pracę układu pokarmowego.