Filet z kurczaka zagrodowego z karmelizowanym jabłkiem i śliwką na puree z batatów

Filet z kurczaka zagrodowego z karmelizowanym jabłkiem i śliwką na puree z batatów

Potrawa pełnowartościowa, bezglutenowa. Wskazana dla osób z dużym zapotrzebowaniem na energię, zwłaszcza dla dzieci, kobiet w ciąży i dla osób z wzmożonym wysiłkiem fizycznym i z podwyższonym poziomem złego cholesterolu.

Składniki z Boxa

  • filet z kurczaka zagrodowego
  • jabłka
  • śliwki
  • bataty
  • świeży tymianek
  • masło
  • olej rzepakowy BIO
  • cukier
  • potrzebujesz mieć w domu: sól, pieprz

Potrzebny sprzęt

blender, patelnia, garnek, folia aluminiowa

Czas przygotowania

30 minut

Alergeny

  • laktoza

Opinia dietetyka

Mięso z kurczaka zawiera dużo łatwo przyswajalnego białka czyli materiału budulcowego. Danie zawiera dużą ilość pektyn znajdujacych się w jablkach i śliwkach, które oczyszczają przewód pokarmowy i skutecznie obniżają poziom złego cholesterolu. Owoce te stanowią naturalne i bogate źródło witamin C, która pomoże wzmocnić naszą odporność i opóźni starzenie się organizmu oraz A, pozytywnie wpływającą na wzrok. Dzięki zawartości potasu jabłka poprawią pracę serca i pomogą zapanować nad wahaniami ciśnienia tętniczego. Bataty przyczyniają się do poprawy wrażliwości na insulinę, zawierają węglowodany, które  wolno się wchłaniają.