Wegańskie chili z batatami i fasolą BIO

Wegańskie chili z batatami i fasolą BIO

Wegańskie danie jednogarnkowe. Pełnowartościowa, bezglutenowa i wieloskładnikowa potrawa bogata w roślinne białko, z niską zawartością tłuszczu i  polecana dla osób w każdym wieku.

Składniki z Boxa

  • bataty
  • czerwona fasola BIO
  • kakao BIO
  • pomidory krojone BIO
  • papryka jalapeno
  • cebula dymka
  • limonka
  • zielona papryka
  • marchew
  • czerwona cebula
  • suszone oregano
  • mielony cynamon
  • mielony kmin rzymski
  • chili
  • czosnek
  • brązowy cukier
  • potrzebujesz mieć w domu: sól, 2 łyżki oleju roślinnego (słonecznikowy lub rzepakowy)

Potrzebny sprzęt

głęboka patelnia lub rondel/garnek z grubym dnem

Czas przygotowania

40 minut

Alergeny

  • kakao

Opinia dietetyka

Słodkie ziemniaki są bogate w węglowodany złożone i błonnik, mają wysoką zawartość związków prozdrowotnych, takich jak beta-karoteny czy antocyjany. Fasola zawiera potas, wapń, fosfor oraz cynk. Posiada rozpuszczalny błonnik, jest źródłem białka oraz witamin z grupy B, a szczególnie B1, która działa przeciwdepresyjnie, poprawia pamięć i zdolność logicznego myślenia.  Papryka stanowi cenne źródło witaminy C oraz witamin o właściwościach antyoksydacyjnych A i E, które określane są mianem witamin płodności i młodości. Liczne przyprawy zastosowane w daniu poprawiają metabolizm.