Pieczona papryka z piniolami i kozim serem

Pieczona papryka z piniolami i kozim serem

Niskowęglowodanowe, białkowo – tłuszczowe danie. Wskazane dla osób pracujących umysłowo, narażonych na stres, dla osób dbających o serce i układ krążenia.

Składniki z Boxa

  • czerwone papryki
  • piniole
  • rodzynki
  • ser kozi
  • świeża bazylia
  • nasiona słonecznika
  • bułka tarta premium
  • czosnek
  • olej rzepakowy bio
  • pieprz cayenne
  • potrzebujesz mieć w domu: sól, pieprz

Potrzebny sprzęt

folia aluminiowa, patelnia, piekarnik, papier do pieczenia,

Czas przygotowania

40 minut

Alergeny

gluten, laktoza

Opinia dietetyka

Ser kozi posiada dużo białka, cynku, kwasu foliowego, witamin z grupy B i A. Stanowi skarbnicę mikroelementów tj.: wapń, potas, fosfor czy magnez, koniecznych do budowy szkieletu, mięśni, mózgu oraz prawidłowej pracy serca i nerek. Ziarna słonecznika to bogactwo fitosteroli, substancji, które obniżają poziom cholesterolu LDL i zapobiegają rozwojowi zmian miażdżycowych. W nasionach przeważają wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz antyoksydanty, które zapobiegają procesom starzenia i nowotworzenia. Dodatkowo są zasobne w magnez, selen i cynk, czyli składniki sprzyjające utrzymaniu dobrego zdrowia. Rodzynki prócz energii dostarczają bor, który wspomaga pracę szarych komórek i możliwości koncentracji oraz resweratrol, przeciwutleniacz chroniący komórki przed uszkodzeniem.