Orecchiette con cime di rapa

Orecchiette con cime di rapa

Tradycyjny comfort food kuchni z południowych Włoch (Apulia). Ta pełnowartościowa i wysokowęglowodanowa potrawa polecana jest dla osób aktywnych fizycznie, jako posiłek przed treningiem, dla kobiet w ciąży.

Składniki z Boxa

  • makaron orecchiette BIO
  • filety anchois
  • czosnek
  • papryczki chili
  • brokuły
  • ser pecorino DOP
  • potrzebujesz mieć w domu: sól, 2 łyżki oliwy z oliwek

Potrzebny sprzęt

garnek, patelnia, tarka

Czas przygotowania

20 minut

Alergeny

  • gluten
  • laktoza
  • ryba

Opinia dietetyka

Wysoka zawartość węglowodanów znajdujących się w makaronie dodaje organizmowi energii. Anchois bogate są w białko, żelazo, wapń i witaminę D. Spożywanie tego produktu wzmacnia kości oraz zapobiega rozwojowi anemii. Ser pecorino zawiera kwasy tłuszczowe omega 3, jak oliwa z oliwek, o działaniu przeciwzapalnym, przeciwalergicznym i wzmacniającym odporność organizmu. Ser jest źródłem łatwoprzyswajalnego, pełnowartościowego białka. Brokuł jest bogactwem kwasu foliowego, potasu oraz wit. A, posiada karotenoidy, które poprawiają wzrok.