Pieczone brokuły z tahini i orzechami laskowymi

Pieczone brokuły z tahini i orzechami laskowymi

Wegańskie, niskobiałkowe, bezlaktozowe i bezglutenowe danie. Wskazane dla osób w okresie wzmożonego napięcia nerwowego, stresu i zmęczenia psychicznego, pracujących przy komputerze.

Składniki z Boxa

  • brokuły
  • tahini
  • orzechy laskowe
  • naturalny bulion warzywny w płynie
  • ocet balsamiczny IGP z Modeny
  • pomidory krojone BIO
  • koncentrat pomidorowy BIO
  • polski wiosenny czosnek
  • cebula
  • olej z pestek winogron
  • nać selera
  • marchew
  • cytryna
  • potrzebujesz mieć w domu: sól, pieprz, arkusz papieru do pieczenia

Potrzebny sprzęt

blender, patelnia, piekarnik

Czas przygotowania

50 minut

Alergeny

  • orzechy laskowe
  • seler
  • sezam

Opinia dietetyka

Brokuły wykazują właściwości antynowotworowe dzięki przeciwutleniaczom, są skarbnicą potasu jak pomidory, który reguluje ciśnienie krwi. Zawierają luteinę i zeaksantynę, które zabezpieczają przed zaburzeniami wzroku związanymi z wiekiem. Pomidory zawierają retinol, który wpływa na ostrość widzenia, jak również na skórę, włosy i paznokcie. Orzechy laskowe zawierają wit. E  "witaminę młodości i płodności". Pasta tahini jest ważnym elementem uzupełniającym dietę wegetariańską w białko. Dostarcza substancji o właściwościach przeciwutleniających i obniżających przewlekły stan zapalny w organizmie. Pomidory , orzechy i sezam są źródłami witamin z grupy B, które wzmacniają układ nerwowy, pamięć i myślenie. Czosnek natomiast jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje, obniża ciśnienie krwi.