Wegańskie tajskie stir fry

Wegańskie tajskie stir fry

Danie, którego głównym składnikiem jest Szpinak Wodny (Morning Glory). To jedno z najpopularniejszych warzyw w Tajlandii i jednocześnie w tamtejszych restauracjach. W Polsce bardzo rzadko spotykane. Lekka, bezlaktozowa i bezglutenowa potrawa. Danie wyraziste i dość ostre w smaku wskazane dla osób chcących zachować dobrą sylwetkę.

Składniki z Boxa

  • szpinak wodny (morning glory)
  • pasta sojowa
  • sos sojowy
  • mirin
  • sos ostrygowy (opcjonalnie)
  • czosnek
  • papryczki chili
  • ryż jaśminowy premium
  • olej słonecznikowy BIO
  • cukier

Potrzebny sprzęt

garnek, patelnia

Czas przygotowania

15 minut

Alergeny

  • soja
  • skorupiaki (jeśli dodasz sos ostrygowy)

Opinia dietetyka

Ryż jaśminowy zawiera dużą ilość dobrze przyswajalnego białka i węglowodanów. Szpinak wodny jest bogatym źródłem witamin (A, B1, B2, B3, C, E), minerałów (potas, żelazo, wapń, magnez) błonnika, białka i flawonoidów.  Ponadto jest źródłem rzadko występującej witaminy U dzięki czemu wspiera pracę układu trawiennego i pomaga przy zapaleniach. Papryczki chili oraz czosnek mają silne działanie antybakteryjne i antywirusowe oraz podkręcają metabolizm, w połączeniu ze szpinakiem wodnym powoduje, że danie jest wskazane dla osób pragnących zachować dobrą sylwetkę.