Tajska bazylia z kurczakiem i ryżem jaśminowym

Tajska bazylia z kurczakiem i ryżem jaśminowym

Danie jest pikantne i ma wyraziste aromaty kuchni azjatyckiej. Pełnowartościowa, bezlaktozowa potrawa, zawiera śladowe ilości glutenu zawartego w sosie ostrygowym.

Składniki z Boxa

  • filet z piersi kurczaka
  • naturalny bulion drobiowy w płynie
  • świeża tajska bazylia
  • kambodżański ryż jaśminowy premium
  • tajskie papryczki chili
  • czosnek
  • olej słonecznikowy BIO
  • limonka
  • japoński sos sojowy bezglutenowy
  • tajski sos ostrygowy
  • cukier biały i brązowy

Potrzebny sprzęt

patelnia, garnek, moździerz

Czas przygotowania

20 minut

Alergeny

  • gluten
  • ryba
  • skorupiaki
  • soja

Opinia dietetyka

Wskazana dla osób o zwiększonym wysiłku umysłowym, narażonych na stres, dla osób aktywnych fizycznie jako posiłek przed i po treningowy. Mięso z kurczaka dostarczy pełnowartościowego białka a ryż węglowodanów złożonych, które są źródłem energii. Czosnek natomiast jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje, obniża ciśnienie krwi. Danie jest bogate w chili, które ma właściwości antynowotworowe oraz wspomaga układ krążenia i stymuluje układ pokarmowy.