Ekologiczne spaghetti alla nerano

Ekologiczne spaghetti alla nerano

Pełnowartościowe, energetyczne danie. Wskazane dla osób aktywnych fizycznie oraz pracujących umysłowo, jako posiłek przedtreningowy.

Składniki z Boxa

  • makaron spaghetti BIO
  • cukinia BIO
  • świeża bazylia BIO
  • czosnek
  • ser parmezan DOP
  • oliwa extra virgin Sitia z Krety
  • Potrzebujesz mieć w domu: pieprz, sól

Potrzebny sprzęt

blender, garnek, patelnia, durszlak, tarka

Czas przygotowania

20 minut

Alergeny

  • gluten

Opinia dietetyka

Makaron jest bogatym źródłem węglowodanów złożonych. Uzyskiwana z nich glukoza jest uwalniana powoli i równomiernie, co zapewnia stałe źródło energii. W połączeniu ze zdrowymi nienasyconymi kwasami tłuszczowymi zawartymi w oliwie z oliwek daje poczucie sytości przez wiele godzin. Ser grana padano zawiera wysokie stężenie protein, regularne spożywanie pozwala uzupełnić dzienne zapotrzebowanie minerałów takich jak cynk, miedź i fosfor, oraz witamin A i z grupy B. Cukinia jest warzywem niskokalorycznym zawierającym sporą ilość potasu oraz witaminy C,  dzięki czemu zapobiega zatrzymywaniu się wody w organizmie, wykazuje działanie antyoksydacyjne, przez co pomaga w usuwaniu wolnych rodników z organizmu.