Ekologiczne spaghetti alla caprese z łososiem

Ekologiczne spaghetti alla caprese z łososiem

Pełnowartościowe i zbilansowane danie. Wskazane dla osób z niedoborami witaminy D i osób aktywnych fizycznie.

Składniki z Boxa

  • filet z łososia norweskiego bez skóry
  • makaron spaghetti BIO
  • świeża bazylia BIO
  • pomidorki cherry
  • czarne oliwki
  • kapary
  • oliwa z oliwek extra virgin
  • cytryna
  • czosnek
  • ser grana padano DOP
  • szalotka
  • masło
  • potrzebujesz mieć w domu: sól, pieprz

Potrzebny sprzęt

garnek, patelnia, piekarnik, folia aluminiowa, tarka, durszlak

Czas przygotowania

30  minut

Alergeny

  • gluten
  • ryba
  • laktoza

Opinia dietetyka

Łosoś stanowi bogactwo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega-3, a także to źródło pełnowartościowego białka. Znajdziemy w nim duże ilości witaminy D, która bierze udział w procesach metabolicznych kości, immunologicznych, leczniczych chorób skóry, układu krążenia, na której niedobory jesteśmy narażeni szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Makaron to doskonałe źródło weglowodanów, które dostarczą energii. Czosnek i cytryna wzmocnią nasz układ odpornościowy. Kapary dzięki drogocennym minerałom opóźnią procesy starzenia i przyspieszą nasz metabolizm.