Filet z dorsza z puree dyniowym i sezamowym ogórkiem

Filet z dorsza z puree dyniowym i sezamowym ogórkiem

Pełnowartościowe danie białkowo – tłuszczowe, niskowęglowodanowe. Wskazane dla osób pracujących umysłowo, uczących się, narażonych na stres.

Składniki z Boxa

  • filet z dorsza (ok 300g 2os., 600g - BOX Rodzinny)
  • dynia piżmowa
  • zielony ogórek
  • ocet winny BIO
  • ziarna kolendry
  • cytryna
  • cukier
  • biały sezam
  • potrzebujesz mieć w domu: 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego, 3 łyżki masła

Potrzebny sprzęt

blender, dwa garnki, patelnia

Czas przygotowania

35 minut

Alergeny

  • laktoza
  • gluten
  • sezam
  • siarczyny w occie jabłkowym

Opinia dietetyka

Dorsz to bogate źródło lekkostrawnego białka oraz selenu, fosforu, witaminy B12, A oraz witaminy D3. Masło to skondensowany tłuszcz mleczny, jest on źródłem CLA – sprzężonego kwasu linolowego o działaniu przeciwnowotworowym, przeciwcukrzycowym, przeciwzapalnym. Dodatkowo występują fosfolipidy t.j. lecytyna i sfingomielina, które korzystnie oddziałują na układ nerwowy człowieka, zdolność zapamiętywania, koncentracji. Ocet jabłkowy zmniejsza stężenie glukozy we krwi i zwiększa wrażliwość komórek na insulinę, jest pomocny przy zaburzeniach gospodarki węglowodanowej. Dynia ma właściwości oczyszczające organizm oraz zapobiega zaparciom dzięki wysokiej zawartości błonnika.