Łosoś w orientalnej glazurze, szparagi i ryż kolendrowy

Łosoś w orientalnej glazurze, szparagi i ryż kolendrowy

Pełnowartościowe, bezglutenowe i zbilansowane danie. Wskazane dla osób z niedoborami witaminy D i dbających o szczupłą sylwetkę, dla kobiet w ciąży.

Składniki z Boxa

  • filet z łososia norweskiego
  • zielone szparagi
  • ryż basmati
  • ziarna kolendry
  • świeża kolendra
  • japońska pasta miso
  • miód
  • japoński jasny sos sojowy
  • ocet ryżowy
  • cukier brązowy
  • limonka
  • potrzebujesz mieć w domu: sól, 2 łyżki oliwy z oliwek

Potrzebny sprzęt

garnek, piekarnik

Czas przygotowania

20  minut

Alergeny

  • siarczyny w occie ryżowym
  • soja
  • miód
  • ryba

Opinia dietetyka

Łosoś stanowi bogactwo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega-3, a także to źródło pełnowartościowego białka. Znajdziemy w nim duże ilości witaminy D, która bierze udział w procesach metabolicznych kości, immunologicznych, leczniczych chorób skóry, układu krążenia, na której niedobory jesteśmy narażeni szczególnie w okresie jesienno-zimowym.  Ryż bogaty w węglowodany dostarczy nam energii, jest ponadto bogaty w błonnik oraz mikroelementy (mangan, cynk, fosfor, selen) oraz witaminy z grupy B. Szparagi są doskonałym źródłem kwasu foliowego oraz witaminy C, witaminy K oraz witamin z grupy B, żelaza, potasu, magnezu, selenu i fosforu.