Filet z dorsza z ryżem kokosowym, cykorią i maślanym kalafiorem

Filet z dorsza z ryżem kokosowym, cykorią i maślanym kalafiorem

Pełnowartościowe i zbilansowane danie. Wskazane dla osób aktywnych fizycznie jako posiłek przed i potreningowy, dla osób o podwyższonych potrzebach koncentracji.

Składniki z Boxa

  • filet z dorsza atlantyckiego (ok 300g - 2 os, ok 600g BOX Rodzinny)
  • ryż jaśminowy
  • mleko kokosowe
  • wiórki kokosowe
  • liście laurowe
  • kalafior
  • cykoria
  • pomarańcze
  • limonka
  • cukier biały
  • potrzebujesz mieć w domu: sól, dwie-trzy łyżki masła, 2-3 łyżki oleju rzepakowego

Potrzebny sprzęt

2 garnki, patelnia, ręcznik papierowy, tarka

Czas przygotowania

30 minut

Alergeny

  • ryba

Opinia dietetyka

Dorsz to ryba stanowiąca źródło białka i dobroczynnych kwasów tłuszczowych omega-3, witaminy D, selenu oraz witaminy B6. Mleko kokosowe i kokos ma właściwości przeciwutleniające, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. Kokos wpływa na wzrost przyswajania wapnia, korzystnie oddziałuje na układ szkieletowy i zęby. Spożywanie go oddziałuje na profil lipidowy a obecny kwas laurynowy odpowiada za wyciszanie stanów zapalnych. Cykoria reguluje poziom cukru we krwi a ryż jaśminowy jest źródłem węglowodanów i witamin z grupy B, które uczestniczą w procesach metabolicznych, warunkują prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśni.