Noodle ramen po japońsku z bok choy, karmelizowanymi boczniakami i kurczakiem

 Noodle ramen po japońsku z bok choy, karmelizowanymi boczniakami i kurczakiem

Pełnowartościowe, doskonale zbilansowane danie z bogactwem zdrowych składników. Danie polecane dla osób narażonych na stres oraz jako posiłek przed treningiem.

Składniki z Boxa

  • bioderka z kurczaka (chów bez antybiotyków)
  • noodle ramen
  • skrobia z tapioki
  • boczniaki
  • brązowe pieczarki
  • shichimi togarashi (mieszanka: chili, skórka z pomarańczy, imbir, czarny i biały sezam, pieprz syczuański, tatarak, gorczyca)
  • japoński sos sojowy
  • limonka
  • bok choy
  • brokuły
  • cukier
  • sezam
  • kiełki fasoli mung
  • czosnek
  • szalotka
  • potrzebujesz mieć w domu: sól, czarny pieprz, 2-3 łyżki oleju roślinnego (rzepakowy lub słonecznikowy), łyżkę masła

Potrzebny sprzęt

głęboka patelnia lub wook, garnek

Czas przygotowania

20 minut

Alergeny

  • sezam
  • soja
  • gorczyca
  • laktoza
  • gluten

Opinia dietetyka

Kapusta bok choy zawiera mnóstwo mikroelementów, dzięki którym m.in reguluje prawidłowe działanie układu pokarmowego. Dostarczy nam mnóstwo witamin przede wszystkim C, a także A, E, K i B, zaś w raz wraz z cebulą, czosnkiem oraz imbirem tworzą stanowią zaporę przeciwko wirusom i niepożądanym bakteriom. Boczniaki i pieczarki są bogate w witaminy z grupy B i PP a także są źródłem kwasu foliowego. Dzięki zawartości czosnku danie skutecznie podkręci metabolizm i usprawni pracę układu trawiennego oraz ma właściwości bakterio i wiruso-bójcze. Makaron ramen jako doskonałe źródło węglowodanów dostarczy potrzebnej nam energii zaś mięso z kurczaka to źródło łatwo przyswajalnego i lekkostrawnego białka.