Steki wołowe, sos z sera pleśniowego i zielonego pieprzu, puree z batatów, młody szpinak z klasycznym dressingiem

Steki wołowe, sos z sera pleśniowego i zielonego pieprzu, puree z batatów, młody szpinak z klasycznym dressingiem

Pełnowartościowe, bezglutenowe i zbilansowane danie, uczta dla podniebienia i naszego ciała. Polecamy je na rodzinną kolację.

Składniki z Boxa

  • steki z sezonowanej wołowiny (2 os. ok 300g, BOX Rodzinny ok 600G)
  • młody szpinak
  • bataty
  • ser pleśniowy
  • śmietanka 30%
  • zielony pieprz
  • skrobia kukurydziana BIO
  • ocet winny BIO
  • gałka muszkatołowa
  • świeży rozmaryn
  • świeży tymianek
  • potrzebujesz mieć w domu: sól, pieprz, 2 łyżki oliwy z oliwek, dwie łyżeczki masła

Potrzebny sprzęt

patelnia, mały garnek, blender

Czas przygotowania

20 minut

Alergeny

  • laktoza
  • siarczyny w occie winnym

Opinia dietetyka

Potrawa bogata w wapń, fosfor, magnez, potas, nienasycone (OMEGA 3)  i nasycone tłuszcze oraz w antykosydanty, składniki mineralne i witaminy. Tak skomponowany posiłek dostarcza substancji niezbędnych w funkcjonowaniu wielu układów: krążenia, nerwowego, kostno - mięśniowego. Tymianek ma silne właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.  Rozmaryn obniża poziom cukru we krwi i wspomaga pracę wątroby. Szpinak ma właściwości przeciwzapalne, antynowotworowe i chroni przed miażdżycą. Bataty są bogate w węglowodany złożone i błonnik, mają wysoką zawartość związków prozdrowotnych, takich jak beta-karoteny czy antocyjany.