Meat balls w amerykańskim stylu z indyka z bio spaghetti

Meat balls w amerykańskim stylu z indyka z bio spaghetti

Danie wzorowane na klasyce amerykańskiego comfort food. To pełnowartościowa, bezlaktozowa, niskotłuszczowa potrawa. Wskazana dla osób aktywnych fizycznie jako posiłek okołotreningowy, dla osób dbających o szczupłą sylwetkę, dla osób ze zwiększonym wysiłkiem umysłowym, narażonych na stres oraz dla dzieci.

Składniki z Boxa

  • mięso mielone z udźca indyka (ok 300g - 2 os, ok 600g BOX Rodzinny)
  • pomidory krojone BIO
  • makaron spaghetti z pszenicy durum BIO
  • ser Grana Padano DOP
  • suszona cebula
  • oregano
  • ocet balsamiczny IGP
  • cukier brązowy
  • bułka tarta premium
  • jajo
  • świeża rukola
  • marchew
  • czosnek
  • cebula szalotka
  • potrzebujesz mieć w domu: sól, pieprz, 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia

Potrzebny sprzęt

patelnia, blender, garnek, tarka

Czas przygotowania

35 minut

Alergeny

  • gluten
  • jaja kurze

Opinia dietetyka

Mięso z indyka bogate jest lekkostrawne białko. Dostarcza witaminy z grupy B: niacynę, ryboflawinę i tiaminę, niezbędnych do wzrostu i rozwoju układu nerwowego. Mięso z uda indyka to źródło mikroelementów: fosforu regulującego gospodarkę wodną, magnezu niezbędnego w wielu procesach życiowych, żelaza odpowiedzialnego za prawidłowe dotlenienie komórek oraz cynku wspierającego system immunologiczny. Pomidorki zawierają potas, który obniża ciśnienie krwi, żelazo, które pobudza układ krwionośny oraz witaminę B6, która wraz z oliwkami i oliwą z oliwek łagodzą stany napięcia, wzmacniają odporność oraz pozytywnie wpływają na układ nerwowy. Makaron z mąki durum to doskonałe źródło węglowodanów dostarczających energii oraz błonnika.