Indyk po prowansalsku z ziemniakami i sałatą

Indyk po prowansalsku z ziemniakami i sałatą

Zbilansowana, bezglutenowa i pełnowartościowa potrawa. Ze względu na bogactwo składników i zawartych w nich mikroelementów polecana dla całej rodziny.

Składniki z Boxa

  • sznycle z indyka w marynacie
  • naturalny bulion warzywny
  • śmietana kremowa 30%
  • śmietana 12%
  • ziemniaki
  • sałata masłowa
  • cebula dymka
  • cebula biała
  • musztarda Dijon
  • słodka papryka
  • olej rzepakowy BIO
  • miód (składnik wykorzystywany opcjonalnie)
  • ocet winny BIO
  • potrzebujesz mieć w domu: sól, pieprz

Potrzebny sprzęt

patelnia, garnek, tłuczek do ziemniaków

Czas przygotowania

45 minut

Alergeny

  • seler
  • laktoza
  • miód
  • gorczyca

Opinia dietetyka

Mięso z indyka  jest źródłem witaminy B1 oraz pełnowartościowego lekkostrawnego białka, niezbędnego do budowy i regeneracji organizmu. Sałata masłowa stanowi bogate źródło witamin: K, A, B, C oraz wapnia, posiada również związki przeciwutleniające. Ziemniaki stanową bogate źródło potasu oraz mikroelementów takich jak witaminy A, z grupy B, D, K oraz PP są bardzo ważnym składnikiem diety dla osób cierpiących na nadciśnienie tętnicze.