Kurczak na risotto z bio ciecierzycą

Kurczak na risotto z bio ciecierzycą

Pełnowartościowa, bezglutenowa potrawa. Wskazana dla osób aktywnych fizycznie, jako posiłek okołotreningowy, dla osób narażonych na niedobory oraz ze wzmożonym wysiłkiem umysłowym.

Składniki z Boxa

  • olej rzepakowy BIO
  • filet z kurczaka w tymiankowej marynacie
  • sera grana padano DOP
  • cebula
  • ryż arborio
  • bulion drobiowy BIO
  • ciecierzyca BIO
  • młody szpinak
  • masło
  • śmietana kremowa 30%
  • potrzebujesz mieć w domu: pieprz, sól

Potrzebny sprzęt

folia aluminiowa, naczynie żaroodporne, patelnia, piekarnik, ręcznik papierowy, tarka

Czas przygotowania

60 minut

Alergeny

  • laktoza
  • seler

Opinia dietetyka

Mięso z kurczaka zawiera dużo łatwoprzyswajalnego białka. Ciecierzyca to bogactwo błonnika, zapobiega zaparciom, obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Ryż to źródło węglowodanów oraz witamin z grupy B, które uczestniczą w procesach metabolicznych, warunkują prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśni. Szpinak ma właściwości antynowotworowe i chroni przed miażdżycą. Posiada beta-karoten, witaminę C oraz luteiny – przeciwutleniaczy, jest bogaty w potas, żelazo i kwas foliowy. Ser grana padano jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega 3 o działaniu przeciwzapalnym, przeciwalergicznym i wzmacniającym odporność organizmu. Na uwagę zasługuje również wysoki poziom magnezu, potasu i wapnia, jak również pełnowartościowego zwierzęcego białka.