Rigatoni z ricottą i szparagami

Rigatoni z ricottą i szparagami

Pyszne sezonowe danie ze szparagami. Pełnowartościowa, niskobiałkowa , wysokoenergetyczna potrawa. Wskazana dla osób aktywnych fizycznie , jako posiłek przedtreningowy, dla dzieci i kobiet w ciąży.

Składniki z Boxa

  • zielone szparagi
  • makaron rigatoni
  • rukola
  • włoska ricotta
  • ser grana padano PDO
  • oliwa z oliwek extra virgin
  • cytryna
  • potrzebujesz mieć w domu: pieprz, sól

Potrzebny sprzęt

garnek, miska, patelnia, tarka

Czas przygotowania

15 minut

Alergeny

  • gluten
  • laktoza

Opinia dietetyka

W szparagach znajduje się całe bogactwo składników mineralnych, m.in. potas, magnez, fosfor i wapń. Szparagi zielone zawierają dużo witamin A, C, K i tych z grupy B. Warzywo to polecane jest osobom ze skłonnościami do anemii przez dużą zawartość żelaza i kwasu foliowego. Pozytywnie wpływają na pracę układu pokarmowego, poprawiają perystaltykę jelit, zapobiegają pękaniu naczyń włosowatych. Makaron rigatoni ze względu na dużą zawartość skrobi jest bogatym źródłem węglowodanów. Ser grana padano jest  bogaty w wapń – porcja 50 g sera aż w 55% pokrywa dzienne zapotrzebowanie, jest także źródłem fosforu, cynku, magnezu, miedzi i selenu.