Szparagi z parmezanem, wczesne ziemniaki, idealne jaja

Szparagi z parmezanem, wczesne ziemniaki, idealne jaja

Proste i zarazem wykwintne danie, które w sezonie można jeść codziennie. W naszej wersji smak szparagów podkręcimy morską solą z Normandii oraz octem balsamicznym z Modeny. Usmażymy jaja sadzone o idealnej konsystencji. A to wszystko w towarzystwie wczesnych ziemniaków z koperkiem. To pełnowartościowe wegetariańskie danie polecamy dla całej rodziny.

Składniki z Boxa

  • zielone szparagi (2 os-  500g, BOX Rodzinny 1 KG)
  • jaja kurze (2 os- 4 szt, BOX Rodzinny 6 szt)
  • ziemniaki wczesne (2 os - ok 0,7KG, BOX Rodzinny ok 1,3KG)
  • ser parmezan
  • ocet balsamiczny
  • sól morska z Normandii
  • oregano
  • świeży koperek
  • potrzebujesz mieć w domu: pieprz, sól, łyżkę masła, 2-3 łyżki oleju roślinnego, 2 łyżki oliwy z oliwek

Potrzebny sprzęt

garnek, głęboka patelnia lub rondel, patelnia

Czas przygotowania

20 minut

Alergeny

  • jaja kurze
  • siarczyny w occie balsamicznym

Opinia dietetyka

Lekkie zbilansowane danie bezglutenowe. W szparagach znajduje się całe bogactwo składników mineralnych, m.in. potas, magnez, fosfor i wapń. Szparagi zielone zawierają dużo witamin A, C, K i tych z grupy B. Warzywo to polecane jest osobom ze skłonnościami do anemii przez dużą zawartość żelaza i kwasu foliowego. Pozytywnie wpływają na pracę układu pokarmowego, poprawiają perystaltykę jelit, zapobiegają pękaniu naczyń włosowatych. Parmezan jest  bogaty w wapń – porcja 50 g sera aż w 55% pokrywa dzienne zapotrzebowanie, jest także źródłem fosforu, cynku, magnezu, miedzi i selenu. Jaja to źródła pełnowartościowego białka oraz zawierają wszystkie niezbędne witaminy w tym: A, D, E, K oraz makro i mikroelementy niezbędne do prawidłowego wzrostu oraz funkcjonowania organizmu.