Kotleciki po koreańsku na ryżu jaśminowym

Kotleciki po koreańsku na ryżu jaśminowym

Soczysto chrupiące kotleciki glazurowane w koreańskim stylu podane na sypkim ryżu, obsypane świeżą dymką i sezamem. Danie wysokobiałkowe, niesmażone, wyraziste i delikatnie ostre w smaku. Jest także sycące i pełnowartościowe.

Składniki z Boxa

  • świeżo mielone wołowe (ok 250g - 2os, 450g  Box Rodzinny)
  • ryż jaśminowy (150g -2 os, 300g Box Rodzinny)
  • krakersy
  • pasta gochujang
  • delikatny jasny sos sojowy
  • dżem z moreli lub brzoskwiń
  • świeży imbir
  • sezam
  • ocet ryżowy
  • dymka
  • chili
  • czosnek
  • pałeczki do "sushi"
  • Potrzebujesz mieć w domu: sól, pieprz

Potrzebny sprzęt

garnek, patelnia, piekarnik, tarka, papier do pieczenia

Czas przygotowania

20 minut

Alergeny

  • gluten
  • sezam
  • soja

Opinia dietetyka

Potrawa wskazana dla osób aktywnych ze względu na dużą ilość dobrze przyswajalnego białka pochodzącego z wołowiny, która dostarczy organizmowi niezbędnych aminokwasów oraz dobrego paliwa, jakim jest ryż jaśminowy. Doskonała również dla każdego, kto dba o wysycenie swojego ciała we wszystkie niezbędne makro i mikro składniki.  Pieprz, czosnek, chili oraz imbir działają pobudzająco, detoksykująco, przeciwzapalnie i przyspieszają przemianę materii.