Pappardelle w kremowym sosie z prosciutto i świeżymi figami

 Pappardelle w kremowym sosie z prosciutto i świeżymi figami

Sezonowe danie kuchni włoskiej ze świeżymi figami. To pełnowartościowy pisiłek, który zachwyci delikatnością, kremową konsystencją i doskonałą kompozycją smaków. Danie wskazane dla osób aktywnych fizycznie jako posiłek przed oraz potreningowy.

Składniki z Boxa

  • makaron pappardelle
  • szynka prosciutto crudo
  • świeże figi
  • ser mascarpone
  • cebula szalotka
  • pomarańcze
  • koncentrat bulionu warzywnego
  • świeża bazylia
  • potrzebujesz mieć w domu: sól, pieprz

Potrzebny sprzęt

garnek, głęboka patelnia, tarka

Czas przygotowania

20 minut

Alergeny

  • gluten
  • laktoza
  • seler

Opinia dietetyka

Łatwostrawne węglowodany w postaci makaronu dodadzą energii podczas aktywności i naładują uszczuplone zapasy glikogenu po treningu. Paliwa do ćwiczeń w postaci tłuszczu doda także serek mascarpone . Potrawa obfituje w wapń dostarczany przez ser i figi co pozwoli zachowywać odpowiednią strukturę kości i zębów oraz przeciwdziałać osteoporozie. Świeże figi zapewnią podaż witaminy B6, miedzi, potasu, manganu i fitosteroli, składnikom dzięki którym normalizują stężenie cholesterolu we krwi.