Czarne tagliatelle z krewetkami

Czarne tagliatelle z krewetkami

Krewetki do doskonały afrodyzjak, w połączeniu z czarnym makaronem zrobią na Was kulinarne i estetyczne wrażenie! Do tego dania polecamy białe wytrawne wino ze szczepu Sauvinion Blanc z Doliny Loary i apelacji Pouilly-Fumé, znajdziecie je w specjalistycznych sklepach z winem. Znakomicie sprawdzi się również Sauvignon Blanc z Nowej Zelandii dostępny w większości marketów.

Składniki z Boxa

  • czosnek
  • papryczka chili
  • olej rzepakowy BIO
  • pomidorki cherry
  • masło
  • natka pietruszki
  • krewetki
  • makaron czarne tagliatelle
  • potrzebujesz mieć w domu: 80 ml (pół kieliszka) białego wytrawnego wina, sól

Potrzebny sprzęt

garnek, patelnia

Czas przygotowania

15 minut

Alergeny

  • gluten
  • laktoza
  • krewetki
  • siarczyny (wino)

Opinia dietetyka

Makaron to źródło węglowodanów, które dostarcza energii. Krewetki dostarczają pełnowartościowego białka. Są również skarbnicą wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Krewetki zawierają znaczne ilości witaminy B12, witaminy B6, niacyny i witaminy E. Są też źródłem selenu, który poprawia odporność organizmu, bierze udział w detoksykacji szkodliwych dla organizmu związków. Krewetki dzięki zawartości karotenoidu - astaksantyny - mają właściwości przeciwzapalne. Astaksantyna jest korzystna dla układu nerwowego oraz układu mięśniowego. Pomidorki oraz czosnek pomogą wzmocnić pracę układu odpornościowego. Natka pietruszki dostarczy wit. C oraz pomoże w usuwaniu nadmiaru wody w organizmie.