Kaddu dyniowe z miętowym dipem i chlebkami pita

Kaddu dyniowe z miętowym dipem i chlebkami pita

Pełnowartościowa, sezonowa, wegetariańska potrawa kuchni indyjskiej. Danie, które Cię pobudzi, nasyci a jednocześnie będziesz się czuć lekko i pełna energii. Wskazana dla osób chcących poprawić kondycję swojego organizmu oraz dla tych, którzy borykają się z chorobami serca lub cukrzycą.

Składniki z Boxa

  • dynia piżmowa
  • świeże pomidory
  • chlebki pita
  • świeża mięta
  • świeży imbir
  • żółta cebula
  • limonka
  • jogurt naturalny
  • świeża kolendra (wykorzystujemy opcjonalnie)
  • ziarna musztardowca indyjskiego
  • ziarna kozieradki
  • kurkuma
  • mielona papryka kashmiri mirch (delikatnie pikantna)
  • asafetyda
  • cukier trzcinowy
  • potrzebujesz mieć w domu: sól, 1-2 łyżki oleju roślinnego (rzepakowy, słonecznikowy)

Potrzebny sprzęt

duża patelnia, piekarnik, tarka

Czas przygotowania

30 minut

Alergeny

  • laktoza
  • seler
  • gorczyca

Opinia dietetyka

Dynia piżmowa ma działanie odtruwające i regulujące przemianę materii. Jej spożycie wpływa korzystnie na spadek cholesterolu i glukozy we krwi. Spożycie dyni wpływa łagodząco i regenerująco na przewód pokarmowy oraz wątrobę  Pomidory są pełne przeciwutleniaczy, chroniąc organizm przed stresem oksydacyjnym. Jogurt naturalny dostarcza białka, korzystnie wpływając na zdrowie mięśni. Mięta i imbir wspierają trawienie, a przyprawy takie jak kurkuma mają właściwości przeciwzapalne. Dodatkowo, danie to jest niskokaloryczne, co sprawia, że jest idealne dla osób dbających o wagę i zdrową dietę.