Shakshuka z fetą i bio pomidorami

Shakshuka z fetą i bio pomidorami

Uniwersalne danie na bogate śniadanie, pełnowartościowy obiad lub lekką kolację. Potrawa białkowo - tłuszczowa. Wskazana dla osób o zwiększonym wysiłku umysłowym oraz dla dzieci.

Składniki z Boxa

  • grecki ser Feta PDO
  • pomidory w sosie własnym BIO
  • jaja kurze EKOLOGICZNE (4 szt - 2 os, 6 szt - BOX rodzinny)
  • tortille
  • cebula
  • czerwona papryka
  • czosnek
  • kmin rzymski
  • mielona papryka
  • mielona kolendra
  • świeża kolendra
  • Potrzebujesz mieć w domu: sól, pieprz, 2 łyżki oliwy z oliwek

Potrzebny sprzęt

patelnia

Czas przygotowania

30 minut

Alergeny

  • gluten (możesz pominąć tortille)
  • laktoza
  • jaja kurze

Opinia dietetyka

Jaja oraz ser feta są źródłami pełnowartościowego białka, tłuszczu zwierzęcego, cholesterolu oraz pełnej gamy minerałów. Zwarta w jajach lecytyna i fosfolipidy wpływają na proces uczenia się i zapamiętywania. Cholesterol zawarty w jaju oraz wapń występujący w serze jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju młodych organizmów. Feta bogata jest w wit. B12, która wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego i na produkcję czerwonych krwinek. Dzięki obecności kuminu i kolendry, procesy trawienne będą zachodzić sprawniej