Bowl z wołowiną

Bowl z wołowiną

Pełnowartościowa i zbilansowana potrawa. Danie bezglutenowe i bezlaktozowe z dużą zawartością białka, zdrowego tłuszczu i umiarkowaną zawartością węglowodanów. Wskazana dla osób  zwiększonym wysiłku umysłowym, narażonych na stres, dla osób aktywnych fizycznie jako posiłek po treningowy. Potrawa łagodna w smaku, ale możesz ją przygotować w wersji ostrej z chili.

Składniki z Boxa

  • roastbeef (ok 300g - 2os, 550g BOX Rodzinny)
  • ryż jaśminowy
  • sałata (mix)
  • seler naciowy
  • natka pietruszki
  • świeże chili (wykorzystujemy opcjonalnie)
  • limonka
  • czosnek
  • świeży imbir
  • bezglutenowy jasny sos sojowy (bez dodatku pszenicy)
  • cukier brązowy
  • płatki chili
  • mielona kolendra
  • mielony kumin
  • kurkuma
  • potrzebujesz mieć w domu: 2 łyżki oleju roślinnego (np. rzepakowy)

Potrzebny sprzęt

garnek, patelnia, tarka

Czas przygotowania

15 minut (oraz 15 minut na marynowanie mięsa)

Alergeny

  • soja
  • seler

Opinia dietetyka

Roastbeef zapewni podaż wysokiej jakości pełnowartościowego białka, zawiera L-karnitynę, która wspomaga wytrzymałość i regenerację po wysiłku. Dzięki sporej zawartości żelaza wołowina wpływa pozytywnie na krew, a dzięki kreatynie zawartej w mięsie zwiększa się zdolność wysiłkowa organizmu. Potrawa z dużą zawartością przypraw, które mają właściwości przyspieszające przemianę materii, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, wpływają na zwiększanie odporności. Nać selera zawiera dużą ilość mikroelementów oraz błonnika i za ich sprawą poprawi pracę układu trawiennego i krwionośnego. Ze względu na obecność w selerze związków fitochemicznych, takich jak poliacetyleny, seler wykazuje potencjał zwalczania komórek nowotworowych.