Wieprzowina po wietnamsku z ryżem kokosowym

Wieprzowina po wietnamsku z ryżem kokosowym

Słodko słone pełnowartościowe i wysokoenergetyczne danie pochodzące z Wietnamu, które możemy wg własnego uznania wzbogacić o ostry smak.  Wskazane dla osób aktywnych fizycznie jako potrawa przedtreningowa oraz dla dzieci.

Składniki z Boxa

  • polędwiczki wieprzowe
  • ryż basmati punjabi premium
  • mleko kokosowe (85% ekstraktu z kokosa)
  • olej sezamowy
  • czosnek
  • bezglutenowy jasny sos sojowy
  • szalotka
  • dymka
  • sriracha (wykorzystujemy opcjonalnie)
  • biały cukier
  • potrzebujesz mieć w domu: sól, czarny pieprz

Potrzebny sprzęt

patelnia, garnek

Czas przygotowania

20 minut

Alergeny

  • sezam
  • soja

Opinia dietetyka

Wieprzowina jest źródłem witaminy A, E, B1 oraz pełnowartościowego białka, niezbędnego do regeneracji organizmu. Ze względu na niski poziom sodu spożycie tego mięsa nie wpłynie istotnie na podwyższenie ciśnienia krwi. Mleko kokosowe i kokos ma właściwości przeciwutleniające, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. Kokos wpływa na wzrost przyswajania wapnia, korzystnie oddziałuje na układ szkieletowy i zęby. Spożywanie go oddziałuje na profil lipidowy a obecny kwas laurynowy odpowiada  za wyciszanie stanów zapalnych. Ryż basmati jest bardzo dobrym źródłem węglowodanów i witamin z grupy B, które uczestniczą w procesach metabolicznych, warunkują prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśni.