Dorsz po japońsku z bok choy i makaronem soba

Dorsz po japońsku z bok choy i makaronem soba

Pełnowartościowe i zbilansowane danie. Wskazane dla osób chcących zachować szczupłą sylwetkę, dla osób z nadciśnieniem tętniczym i dla osób z wytężonym wysiłkiem umysłowym.

Składniki z Boxa

  • filety z dorsza bez skóry i bez ości
  • kapusta bok choy
  • makaron soba
  • papryczka chili
  • miód
  • jasny sos sojowy
  • czosnek
  • imbir
  • sezam
  • potrzebujesz mieć w domu: sól, 2 łyżki oleju roślinnego (rzepakowy lub słonecznikowy)

Potrzebny sprzęt

patelnia, garnek, durszlak, tarka

Czas przygotowania

20 minut

Alergeny

  • gluten
  • ryba
  • soja
  • miód

Opinia dietetyka

Dorsz ze względu na zawartość wysokiej jakości białka, kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, niską kaloryczność oraz wysoką zawartość fosforu, selenu, witamin A i D3 może być wykorzystywany w profilaktyce i leczeniu chorób krążenia, miażdżycy oraz nadciśnienia tętniczego krwi. Kapusta bok choy to jedno z najzdrowszych warzyw na świecie, zawiera bogactwo witamin A i C oraz PP i K i spore ilości potasu. Dzięki unikalnemu miksowi mikroelementów stabilizuje wysokość ciśnienia tętniczego.  Ziarna sezamu są skarbnicą wapnia, przeciwutleniaczy i fitosteroli - substancji niezbędnych do prawidłowej pracy serca i zapobiegającym nowotworom. Makaron soba wyróżnia się o ok 50% niższą zawartością węglowodanów i kalorii niż makaron pełnopszenny i jest dobrym źródło białka. Gryka zawarta w makaronie soba jest bogata w lizynę,  która jest niezbędna przy budowie białek, zwłaszcza w mięśniach i kościach. Działa korzystnie na kondycję psychiczną.