Cannelloni ze szpinakiem i kozim serem

Cannelloni ze szpinakiem i kozim serem

Pełnowartościowa, energetyczna białkowo – tłuszczowa potrawa. Wskazana dla osób aktywnych fizycznie, chcących budować masę mięśniową, oraz profilaktycznie przeciw osteoporozie.

Składniki z Boxa

  • czosnek
  • cannelloni
  • pomidory w sosie własnym BIO
  • świeży tymianek
  • włoski ser ricotta
  • francuski ser kozi
  • ser parmezan DOP
  • młody szpinak
  • potrzebujesz mieć w domu: sól, pieprz, 2 łyżki oliwy z oliwek

Potrzebny sprzęt

blender, garnek, naczynie żaroodporne/blaszka, piekarnik, ręcznik papierowy, tarka, łyżka cedzakowa

Czas przygotowania

40 minut

Alergeny

  • gluten
  • laktoza

Opinia dietetyka

Makaron dostarcza węglowodany co dodaje organizmowi energii przed treningiem. Ricotta, ser kozi oraz grana padano to dobre źródło pełnowartościowego białka, posiadają dużą ilość cynku, kwasu foliowego, witamin z grupy B i A. Stanowią skarbnicę mikroelementów tj.: wapń, potas, fosfor czy magnez, koniecznych do budowy szkieletu, kości, mięśni, mózgu oraz prawidłowej pracy serca i nerek. Szpinak posiada wysoką zawartość beta karotenu oraz luteiny, będących silnymi antyoksydantami, jest również dobrym źródłem błonnika pokarmowego.