Indyk w sosie porto z maślanymi brokułami i puree z batatów

Indyk w sosie porto z maślanymi brokułami i puree z batatów

Delikatnie słodkie pełnowartościowe, zbilansowane i bezglutenowe danie. Polecamy je w szczególności na rodzinną kolację.

Składniki z Boxa

  • kotlety z indyka bez kości
  • bataty
  • brokuły
  • wino porto
  • portobello
  • świeży tymianek
  • szalotka
  • mąka ryżowa
  • koncentrat bulionu drobiowego
  • potrzebujesz mieć w domu: sól i pieprz, 2 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżki masła

Potrzebny sprzęt

blender, dwa garnki, patelnia

Czas przygotowania

30 min

Alergeny

  • seler
  • siarczyny w winie

Opinia dietetyka

Ta niskotłuszczowa potrawa zawiera dużą dawkę mikroelementów takich jak błonnik oraz witaminę A. Brokuły wykazują właściwości antynowotworowe dzięki przeciwutleniaczom, są skarbnicą potasu, który reguluje ciśnienie krwi. Zawierają luteinę i zeaksantynę, które zabezpieczają przed zaburzeniami wzroku związanymi z wiekiem. Bataty nie zwierają glutenu i są bogate w przeciwnowotworowe antyoksydanty.