Wegańskie noodle w tajskim stylu

Wegańskie noodle w tajskim stylu

To pełnoowartościowe wegańskie bezglutenowe danie bazuje na klasycznym tajskim Pad Thai. Uwiedzie nas lekką kwasowością oraz subtelnym, świeżym pikantnym akcentem. Danie polecamy na szybki lunch lub kolację.

Składniki z Boxa

  • tajski makaron ryżowy
  • jasny sos sojowy
  • pasta sojowa
  • pasta z tamaryndowca
  • koncentrat pomidorowy
  • cukier trzcinowy
  • olej kokosowy
  • brokuł
  • czerwona papryka
  • papryka chili
  • czosnek
  • dymka
  • świeża kolendra
  • orzeszki ziemne
  • limonka
  • kiełki fasoli mung

Potrzebny sprzęt

garnek, głęboka patelnia lub wook

Czas przygotowania

20 minut

Alergeny

  • soja
  • orzeszki ziemne

Opinia dietetyka

Makaron ryżowy nie zawiera konserwantów, sztucznych barwników oraz dodatków chemicznych, jest bogaty w lekkostrawne węglowodany złożone. Brokuły wykazują właściwości antynowotworowe dzięki przeciwutleniaczom, są skarbnicą potasu jak pomidory, który reguluje ciśnienie krwi. Zawierają luteinę i zeaksantynę, które zabezpieczają przed zaburzeniami wzroku związanymi z wiekiem. Papryczki chili oraz czosnek mają silne działanie antybakteryjne i antywirusowe oraz podkręcają metabolizm. Papryka jest warzywem bogatym w witaminę C, beta-karoten oraz sole mineralne: potas, żelazo, magnez, które wpływają pozytywnie na odporność organizmu, na pracę układu nerwowego, krwionośnego i mięśniowego. Zawarte w niej polifenole usuwają wolne rodniki, które opóźniają proces starzenia się organizmu. Białko w daniu zapewniają orzechy ziemne, które spośród wszystkich orzechów zawierają go najwięcej.