Kurczak zagrodowy w sosie cytrynowo winnym z ziemniakami

Kurczak zagrodowy w sosie cytrynowo winnym z ziemniakami

Zbilansowana, lekka a zarazem pełnowartościowa potrawa dla całej rodziny. W tym daniu mięso z kurczaka będzie miękkie i soczyste, francuski sos na bazie wina, bulionu i cytryny nada mu lekkości i wykwintności. Do dania proponujemy gniecione ziemniaki podkręcone smakiem młodej cebulki.

Składniki z Boxa

  • filety z kurczaka zagrodowego w marynacie (ok 400g - 2 os, ok 700g - BOX Rodzinny)
  • białe wytrawne wino
  • szalotka
  • cytryna
  • limonka
  • kapary
  • czosnek
  • ziemniaki
  • koncentrat bulionu drobiowego
  • cebula dymka
  • potrzebujesz mieć w domu: sól, pieprz, 3 łyżki oleju roślinnego (np. rzepakowy lub słonecznikowy), łyżkę masła

Potrzebny sprzęt

dwie patelnie, garnek, tłuczek do ziemniaków lub blender

Czas przygotowania

30 minut

Alergeny

  • laktoza
  • siarczyny w białym winie
  • seler

Opinia dietetyka

Mięso z kurczaka zawiera dużo łatwo przyswajalnego białka czyli materiału budulcowego. Danie obfituje w witaminę C, która ma właściwości antyoksydacyjne i wspomagające naszą odporność. Ziemniaki to źródło energetycznej skrobi, dzięki błonnikowi regulują perystaltykę jelit i dają uczucie sytości. Ponadto obfitują w potas obniżający ciśnienie krwi oraz magnez, który jest budulcem zębów i kości oraz poprawia przemianę materii, łagodzi stany zmęczenia i stres. Walory odżywcze dania dopełniają kapary bogate w polifenole - antyoksydanty zwalczające kancerogenne wolne rodniki.