Makaron orkiszowy BIO ze smażonym tofu i kolendrą

Makaron orkiszowy BIO ze smażonym tofu i kolendrą

Danie pełnowartościowe, bezlaktozowe. Wskazane dla osób z podwyższonym poziomem cholesterolu, problemami sercowymi oraz aktywnych fizycznie wegetarian.

Składniki z Boxa

  • makaron orkiszowy BIO
  • tofu (360g - 2 os, 600g BOX Rodzinny)
  • olej sezamowy
  • limonka
  • ocet ryżowy
  • świeży imbir
  • jasny sos sojowy
  • zielony ogórek
  • pieprz cayenne
  • cebula dymka
  • świeża kolendra
  • potrzebujesz mieć w domu: sól, pieprz, 3 łyżki oleju rzepakowego

Potrzebny sprzęt

garnek, głęboka patelnia, tarka

Czas przygotowania

30 minut

Alergeny

  • gluten
  • sezam
  • soja

Opinia dietetyka

Orkisz to węglowodany złożone, jest bardzo dobrym źródłem błonnika, manganu, fosforu co wpływa na prawidłową pracę serca. Tofu jest bogate w pełnowartościowe, dobrze przyswajalne białko roślinne, wapń i fosfor, a także w fitohormony podobne do hormonów kobiecych. Zawiera także lecytynę dla lepszej wydajności mózgu. Olej sezamowy bogaty w sterole roślinne powoduje obniżenie cholesterolu i trójglicerydów. Imbir wpływa korzystnie na pracę serca, poprawia koncentrację, dodaje witalności, jest pomocny w stanach przemęczenia fizycznego, pozytywnie działa na układ odpornościowy.