Makaron orkiszowy BIO ze smażonym tofu i kolendrą

Makaron orkiszowy BIO ze smażonym tofu i kolendrą

Danie pełnowartościowe, bezlaktozowe. Wskazane dla osób z podwyższonym poziomem cholesterolu, problemami sercowymi oraz aktywnych fizycznie wegetarian.

Składniki z Boxa

  • tagliatelle orkiszowe BIO
  • olej słonecznikowy BIO
  • olej sezamowy
  • cytryna
  • ocet ryżowy
  • świeży imbir
  • jasny sos sojowy
  • tofu
  • długi ogórek
  • pieprz cayenne
  • cebula dymka
  • świeża kolendra
  • potrzebujesz mieć w domu: sól, pieprz

Potrzebny sprzęt

garnek, głęboka patelnia

Czas przygotowania

30 minut

Alergeny

  • gluten
  • sezam
  • soja

Opinia dietetyka

Orkisz to węglowodany złożone, jest bardzo dobrym źródłem błonnika, manganu, fosforu co wpływa na prawidłową pracę serca. Tofu jest bogate w pełnowartościowe, dobrze przyswajalne białko roślinne, wapń i fosfor, a także w fitohormony podobne do hormonów kobiecych. Zawiera także lecytynę dla lepszej wydajności mózgu. Olej sezamowy bogaty w sterole roślinne powoduje obniżenie cholesterolu i trójglicerydów. Imbir wpływa korzystnie na pracę serca, poprawia koncentrację, dodaje witalności, jest pomocny w stanach przemęczenia fizycznego, pozytywnie działa na układ odpornościowy.