Pad Thai z krewetkami

Pad Thai z krewetkami

Potrawa bezglutenowa, bezlaktozowa, pełnowartościowa. Wskazana dla osób aktywnych fizycznie jako posiłek okołotreningowy, dla osób o wzmożonej aktywności umysłowej.

Składniki z Boxa

  • krewetki z ogonkiem obrane i gotowe do gotowania (ok 200G - 2 os, ok 400g- BOX Rodzinny)
  • makaron ryżowy
  • marchew
  • czosnek
  • dymka
  • kiełki fasoli mung
  • orzeszki ziemne niesolone
  • świeża kolendra
  • pasta z tamaryndowca
  • pasta chili
  • masło orzechowe
  • sos rybny
  • limonka
  • ocet ryżowy
  • sos sojowy bezglutenowy
  • cukier brązowy
  • potrzebujesz mieć w domu: sól, 2 łyżki oleju rzepakowego, 2 jaja kurze

Potrzebny sprzęt

garnek, patelnia, tarka

Czas przygotowania

30 minut

Alergeny

  • sos rybny
  • ocet ryżowy
  • orzeszki ziemne
  • sos sojowy
  • krewetki
  • jaja kurze

Opinia dietetyka

Krewetki to źródło pełnowartościowego białka, zawierają witaminy z grupy B: wit. B12 odpowiadającą za produkcję czerwonych krwinek, wit. B3, regulującą metabolizm i pracę układu nerwowego. Skorupiaki są też źródłem astaksantyny, cechującym się silnym działaniem przeciwutleniającym tak jak kiełki fasoli mung. Orzeszki ziemne dzięki zawartości witaminy B3 wspomagają układ nerwowy, łagodzą nerwy i ułatwiają zasypianie, posiadają również aminokwasy wspomagające budowę mięśni. Makaron ryżowy dodaje energii ze względu na węglowodany, które są lekkostrawne.