Polędwiczki drobiowe po sycylijsku, fasolka, puree z ziemniaków i marchewki

Polędwiczki drobiowe po sycylijsku, fasolka, puree z ziemniaków i marchewki

Sezonowe, pełnowartościowe i bezglutenowe danie dla całej rodziny. Danie przygotowujemy na bazie sycylijskiego wzmacnianego wina Marsala. Posiłek wskazany dla osób pracujących przy komputerze, narażonych na stres. Jako posiłek po treningu dla budowania masy mięśniowej.

Składniki z Boxa

  • polędwiczki drobiowe
  • fasolka szparagowa lub zamiennie zielone szparagi
  • wino marsala
  • świeży rozmaryn
  • szalotka
  • ziemniaki
  • marchew
  • mąka ryżowa
  • koncentrat bulionu drobiowego
  • gałka muszkatołowa
  • oregano
  • potrzebujesz mieć w domu: pieprz, sól, 2 łyżki masła, łyżkę oliwy z oliwek

Potrzebny sprzęt

blender, garnek, patelnia

Czas przygotowania

30 minut

Alergeny

  • seler
  • siarczyny w winie

Opinia dietetyka

Mięso z kurczaka dostarczy pełnowartościowego białka a ryż i ziemniaki węglowodanów złożonych, które są źródłem energii. Mięso kurczaka jest lekkostrawne o niskiej zawartości tłuszczu.  Potrawa dzięki szparagom lub fasolce jest bogata w sole mineralne tj. kwas foliowy , wit. B6 i żelazo, co szczególnie wpływa pozytywnie na osoby ze skłonnościami do niedokrwistości. Marchewka poprawi kondycję naszej skóry.