Pstrąg z sałatką z kaszy gryczanej i oscypkiem

Pstrąg z sałatką z kaszy gryczanej i oscypkiem

Potrawa bezglutenowa, pełnowartościowa dla całej rodziny. Wskazana zwłaszcza osobom aktywnym fizycznie, jako posiłek towarzyszący treningom.

Składniki z Boxa

  • filety z pstrąga
  • oscypki
  • kasza gryczana BIO
  • olej rzepakowy BIO
  • czerwona cebula
  • czosnek
  • suszone pomidory
  • miód
  • ogórek kiszony
  • limonka
  • natka pietruszki
  • oliwy z oliwek extra virgin PDO Sitia z Krety
  • potrzebujesz mieć w domu: sól, pieprz

Potrzebny sprzęt

garnek, ręcznik papierowy, tarka

Czas przygotowania

40 minut

Alergeny

  • laktoza

Opinia dietetyka

Pstrąg dostarcza pełnowartościowe białko a wraz z oliwą z oliwek extra vigrin, przeciwzapalnych kwasów omega-3, które są niezastąpione w profilaktyce chorób serca i układu krążenia. Kasza gryczana, to źródło węglowodanów złożonych, błonnika, witamin i składników mineralnych: magnezu, cynku i żelaza. Reguluje ona poziom cukru we krwi, jest zalecana cukrzykom i insulinoopornym. Pomidory suszone zawierają witaminę E, która wraz z likopenem świetnie działa na kondycję skóry i oczu. A flawonoidy zawarte w oscypku wzmacniają naczynia krwionośne, zapobiegają miażdżycy, działają przeciwutleniająco i odtruwająco. Dodatkowo ser to źródło protein oraz niezbędnych do życia pierwiastków tj.: cynku, jodu, magnezu, miedzi oraz selenu.