Stek tomahawk z zieloną salsą szparagówką i ziemniakami

Stek tomahawk z zieloną salsą szparagówką i ziemniakami

Pełnowartościowe, bezglutenowe, zbilansowane danie o wysokiej zawartości białka zwierzęcego i roślinnego oraz tłuszczu pochodzącego z najwyższej jakości mięsa wieprzowego.

Składniki z Boxa

  • steki wieprzowe tomahawk w rozmarynowej marynacie
  • ziemniaki
  • fasolka szparagowa
  • natka pietruszki
  • papryczka chili
  • czerwony ocet winny
  • czosnek
  • oliwa z oliwek extra virgin PDO Sitia z Krety
  • masło
  • potrzebujesz mieć w domu: sól, pieprz

Potrzebny sprzęt

garnek, patelnia, piekarnik, naczynie żaroodporne lub papier do pieczenia, blender (opcjonalnie)

Czas przygotowania

30 minut

Alergeny

  • laktoza
  • siarczyny w occie winnym

Opinia dietetyka

Posiłek wskazany dla osób, których czeka ciężki trening lub długi czas pracy bez możliwości uzupełnienia kalorii. Potrawa bogata jest w tłuszcz zwierzęcy i cholesterol, dzięki którym wchłaniane są witaminy oraz regulowana jest gospodarka hormonalna. Danie z dużą ilością witaminy C i żelaza pochodzącego z natki pietruszki. Wieprzowina dostarcza pełnowartościowego białka do budowania mięśni oraz łatwoprzyswajalnego żelaza, które bierze udział w transporcie tlenu, gdzie jego niedobór może prowadzić do niedokrwistości. Zielona szparagówka zawiera wit. A, C, E i kwas foliowy, ponadto posiada silne przeciwutleniacze - flawonoidy. Dzięki temu chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i opóźniają proces starzenia się.