Tajski makaron z wieprzowiną

Tajski makaron z wieprzowiną

Bezlaktozowa, bezglutenowa i pełnowartościowa potrawa. Wskazana dla osób aktywnych fizycznie, jako posiłki towarzyszące treningom, dla osób narażonych na stres oraz z obniżona odpornością.

Składniki z Boxa

  • makaron ryżowy
  • olej rzepakowy BIO
  • czosnek
  • świeży imbir
  • mielona łopatka wieprzowa
  • sos rybny
  • limonka
  • młody szpinak
  • natka pietruszki
  • potrzebujesz mieć w domu: sól, pieprz

Potrzebny sprzęt

garnek lub miska, durszlak, patelnia

Czas przygotowania

30 minut

Alergeny

  • sos rybny

Opinia dietetyka

Makaron ryżowy nie zawiera konserwantów, sztucznych barwników oraz dodatków chemicznych, jest bogaty w lekkostrawne węglowodany złożone. Wieprzowina jest źródłem witaminy E, B1 oraz pełnowartościowego białka, niezbędnego do regeneracji organizmu. Czosnek i imbir mają działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, co wspomaga organizm w okresie jesienno- zimowym. Limonka zawiera dużo potasu oraz witaminy C, przez co łagodzi nerwy i wzmacnia odporność. Szpinak bogaty jest w potas, kwas foliowy oraz żelazo, które dzięki obecności witaminy C lepiej się przyswaja.