Wegetariański udon z kimchi i zielonymi warzywami

Wegetariański udon z kimchi i zielonymi warzywami

Szybka, zdrowa - pełna antyoksydantów. Lubisz kimchi - zakochasz się w tym daniu! Pełnowartościowa, energetyczna potrawa, lekkostrawna i przyspieszająca przemianę materii. Wskazana dla osób aktywnych fizycznie i umysłowo.

Składniki z Boxa

  • makaron udon
  • kimchi
  • świeży szpinak
  • por
  • ekologiczne jaja
  • sezam
  • koncentrat bulionu warzywnego
  • świeży imbir
  • czosnek
  • szalotka
  • pasta gochujang
  • potrzebujesz mieć w domu: sól, 1-2 łyżki masła

Potrzebny sprzęt

duża patelnia lub WOOK

Czas przygotowania

15 minut

Alergeny

  • gluten
  • jaja kurze
  • seler
  • sezam

Opinia dietetyka

Kimchi zawiera liczne witaminy (z grupy B), składniki mineralne oraz błonnik, a także pożyteczne bakterie Lactobacillus – należące do grupy bakterii kwasu mlekowego. Wspomagają trawienie i regulują pracę jelit. Hamują także rozwój bakterii chorobotwórczych, zwiększają również odporność na infekcje i wzmacniają organizm podobnie jak  imbir i czosnek. Dzięki zawartości ostrej papryki i chili w sosach danie ma właściwości rozgrzewające i przyspieszające przemianę materii. Ziarna sezamu są skarbnicą wapnia, przeciwutleniaczy i fitosteroli - substancji niezbędnych do prawidłowej pracy serca i zapobiegającym nowotworom. Jaja to źródła pełnowartościowego białka oraz zawierają wszystkie niezbędne witaminy w tym: A, D, E, K oraz makro i mikroelementy niezbędne do prawidłowego wzrostu oraz funkcjonowania organizmu. Szpinak i por dostarczą kolejnej dawki antyoksydantów, witamin A,K,C oraz błonnika.