Wegańskie curry z batatami i jarmużem

Wegańskie curry z batatem i jarmużem

Niskokaloryczne, bezglutenowe i bezlaktozowe danie wegańskie. Wskazane dla osób dbających o szczupłą sylwetkę, chcących wspomagać organizm w utrzymaniu, jak i w przywracaniu zdrowia.

Składniki z Boxa

  • papryczka chili
  • mielone nasiona kminu
  • mielone nasiona kolendry
  • cebula
  • bataty
  • czerwona papryka
  • olej rzepakowy BIO
  • nasiona kminu
  • nasiona musztardowca
  • mleko kokosowe (85% ekstraktu z kokosa)
  • masło orzechowe (100% orzeszków ziemnych)
  • jarmuż
  • limonka
  • ryż jaśminowy premium
  • potrzebujesz mieć w domu: sól

Potrzebny sprzęt

garnek

Czas przygotowania

30 minut

Alergeny

masło orzechowe, nasiona musztardowca

Opinia dietetyka

Jarmuż to naturalny środek, który oczyszcza organizm z toksyn. Ma silne właściwości przeciwnowotworowe, przeciwzapalne oraz antybakteryjne, jest również bogaty w witaminę C, K oraz A. Kwas laurynowy wraz z innymi kwasami zawartymi w mleku kokosowym działają przeciwwrzodowo, przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie oraz pozytywnie wpływa na gospodarkę cholesterolową organizmu. Zawarte w batatach związki mineralne tj. wapń, potas, magnez, żelazo zmniejszają ryzyko chorób serca. A dodatkowo dzięki obecnej luteinie wpływa pozytywnie na wzrok. Całe danie bogate jest w przyswajalny wapń pochodzenia roślinnego, który przeciwdziała osteoporozie.
 Kmin i kolendra usprawniają pracę układu pokarmowego.