Meksykańskie wege burrito

Meksykańskie wege burrito

Pełnowartościowa , wysokoenergetyczna potrawa wegetariańska. Wskazana dla osób aktywnych fizycznie jako posiłek przed treningiem dla kobiet w ciąży i dzieci.

Składniki z Boxa

  • czerwona fasola BIO
  • ser cheddar
  • ryż basmati Premium
  • awokado
  • tortille
  • cebula czerwona
  • czosnek
  • pomidory
  • papryczka chili (opcjonalnie)
  • świeża kolendra
  • limonka
  • sałata rzymska
  • kwaśna śmietana
  • mielony kumin
  • olej rzepakowy
  • Potrzebujesz mieć w domu: pieprz, sól.

Potrzebny sprzęt

garnek, patelnia, sitko

Czas przygotowania

40 minut

Alergeny

  • gluten
  • laktoza

Opinia dietetyka

Ryż dzięki zawartości dużej ilości węglowodanów doda organizmowi energii, natomiast obecny w nim błonnik - usprawni pracę naszego układu trawiennego. Czerwona fasola to źródło białka, węglowodanów, błonnika oraz molibdenu, który detoksykuje siarczyny. Tortille to również źródło węglowodanów, które uzupełnią organizm w glikogen i dadzą poczucie sytości. Ser cheddar jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega 3 o działaniu przeciwzapalnym. Posiada wysoki poziom magnezu, potasu i wapnia, jak również dobrze przyswajalnego białka zwierzęcego. Awokado to źródło zdrowotnych tłuszczy nienasyconych ale i: kwasu foliowego, fitosteroli oraz witamin: A, B1, B2, B3, B6 C, E, K i H. Pozytywnie wpływa na serce i urodę.