Duszona cielęcina w sosie mandarynkowym z surówką z marchewki i ryżem basmati

Duszona cielęcina w sosie mandarynkowym z surówką z marchewki i ryżem basmati

Pełnowartościowa bezlaktozowa potrawa. Wskazana dla osób pracujących na komputerze, ze zwiększonym wysiłkiem umysłowym, dla aktywnych fizycznie oraz cierpiących na anemię.

Składniki z Boxa

  • cielęcina
  • naturalny bulion wołowy w płynie
  • ryż basmati premium Punjabi
  • marchew
  • mandarynki
  • cytryna
  • cukier biały
  • olej słonecznikowy BIO
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • potrzebujesz mieć w domu: sól, pieprz, łyżkę mąki pszennej

Potrzebny sprzęt

garnek, patelnia

Czas przygotowania

60 minut

Alergeny

  • niewielka ilość glutenu
  • seler

Opinia dietetyka

Cielęcina zawiera dużą ilość witamin z grupy B,  które wspomagają wzrost tkanek . Mięso to jest przede wszystkim cennym źródłem białka, tłuszczu oraz witamin: A, D, E, K. Cielęcina zawiera kwas linolowy niezbędny w metabolizmie naszych organizmów, którego nie jesteśmy w stanie samodzielnie syntetyzować. Marchew jest bogatym źródłem karotenoidów - związków, które są przeciwutleniaczami. Beta-karoten zawarty w marchwi zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wzmacnia odporność, a także wspomaga leczenie trądziku. Imbir ma działanie moczopędne, ma też korzystny wpływ na pracę mózgu, poprawia jego ukrwienie i dotlenienie. Mandarynki dzięki zawartości witamin wspomagają nasz układ odpornościowy, a także zawierają nobiletynę, flawanoid-który chroni wątrobę. Ryż dostarczy energii i da uczucie sytości.