Gulasz wieprzowy z domowymi kluskami śląskimi i modro kapustą
Gulasz wieprzowy z domowymi kluskami śląskimi i modro kapustą
Polskie comfort food, wywodzące się z regionalnej kuchni śląska. To pełnowartościowa, wysokoenergetyczna i bogatobiałkowa potrawa polecana dla całej rodziny. Przygotowanie nie tego dania zajmie Ci więcej czasu niż większość naszych dań, ale jeśli chcesz poznać autentyczne Polskie smaki musisz go spróbować!
Składniki z Boxa
- mięso wieprzowe z łopatki (ok 350g- 2 os, ok 600y - BOX Rodzinny)
- koncentrat bulionu warzywnego
- obrane ziemniaki
- mąka ziemniaczana BIO
- jaja BIO
- ocet jabłkowy BIO
- czerwona kapusta
- cebule
- ziele angielskie
- czarny pieprz w ziarnach
- liście laurowe
- świeży tymianek
- smalec wieprzowy
- marchew
- jabłko
- potrzebujesz mieć w domu: sól, pieprz, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki masła
Potrzebny sprzęt
2 garnki, patelnia, tarka, tłuczek do ziemniaków
Czas przygotowania
30 minut przygotowanie + 60 minut pasywne duszenie gulaszu
Alergeny
- gluten
- seler
- jaja kurze
Opinia dietetyka
Ziemniaki, to źródło łatwo przyswajalnych węglowodanów, zawierają dużo potasu, który reguluje ciśnienie krwi oraz funkcjonowanie układu nerwowego. Błonnik, występujący w ziemniakach, ułatwia trawienie, chroni serce. Wieprzowina to źródło pełnowartościowego białka oraz tłuszczu, zwiera cenne żelazo oraz cynk, który wpływa na skórę, włosy, paznokcie oraz wspomaga leczenie trądziku. Marchewka wspiera układ nerwowy, wspomaga pamięć i koncentrację oraz wzrok. Czerwona kapusta pomaga unormować poziom cholesterolu, przeciwdziałają zwapnieniom naczyń krwionośnych.