Kurczak kozani w sosie szafranowo śliwkowym

Kurczak kozani w sosie szafranowo śliwkowym

Energetyczna pełnowartościowa, bezglutenowa i bezlaktozowa potrawa. Wskazana dla alergików oraz osób narażonych na stres.

Składniki z Boxa

  • bioderka z kurczaka zagrodowego (chów bez antybiotyków)
  • szafran
  • suszone śliwki
  • mielona słodka papryka
  • czerwone cebule
  • ryż basmati
  • potrzebujesz mieć w domu: sól, pieprz, 2 łyżki oliwy z oliwek

Potrzebny sprzęt

głęboki rondel/garnek z grubszym dnem, garneczek

Czas przygotowania

60 minut

Alergeny

  • nie występują

Opinia dietetyka

Bioderka z kurczaka dostarczą pełnowartościowego białka oraz jest źródłem tłuszczu zwierzęcego. Zawarte witaminy A, B, selen i cynk wspomagają układ nerwowy oraz zwiększają odporność. Suszone śliwki dostarczą sporą dawkę błonnika i zawierają duże ilości miedzi oraz bardzo duże ilości beta-karotenu oraz spore ilości potasu, wapnia, magnezu, cynku i żelaza. Szafran zwiększa poziom dopaminy oraz serotoniny dzięki czemu poprawi nasz nastrój oraz wspomoże prawidłowe działanie układu trawiennego. Ryż dostarczy nam energii oraz błonnika, witamin z grupy B i wielu innych minerałów (m.in. selenu, cynku i manganu).