Szpinakowe tagliatelle w kremowym sosie z prosciutto mascarpone i kozim serem

Szpinakowe tagliatelle w kremowym sosie z prosciutto mascarpone i kozim serem

Pełnowartościowe, bogatoenergetyczne,  zachwycające delikatnością i wykwintnym smakiem danie kuchni włoskiej. Wskazane dla osób aktywnych fizycznie jako posiłek przed oraz potreningowy.

Składniki z Boxa

  • szpinakowe tagliatelle
  • szynka prosciutto crudo
  • ser mascarpone
  • ser kozi
  • cebula szalotka
  • świeże gruszki
  • pomarańcze
  • koncentrat bulionu warzywnego
  • cytryna
  • potrzebujesz mieć w domu: sól, pieprz

Potrzebny sprzęt

garnek, głęboka patelnia, tarka

Czas przygotowania

20 minut

Alergeny

  • gluten
  • laktoza
  • seler

Opinia dietetyka

Łatwostrawne węglowodany w postaci makaronu dodadzą energii podczas aktywności i naładują uszczuplone zapasy glikogenu po treningu. Paliwa do ćwiczeń w postaci tłuszczu doda także serek mascarpone . Potrawa bogata jest w sery z dużą ilością wapnia co pozwoli zachowywać odpowiednią strukturę kości i zębów oraz przeciwdziałać osteoporozie. Gruszki przyczyniają się do obniżenia poziomu ciśnienia tętniczego, zawierają jod i bor przez co korzystnie wpływają na układ krwionośny, pokarmowy i nerwowy.