Miruna na puree marchewkowym z piklami z ogórka

Miruna na puree marchewkowym i pikle z ogórka

Danie bezglutenowe, białkowo – tłuszczowe, niskowęglowodanowe. Wskazane dla osób pracujących umysłowo, uczących się, narażonych na stres oraz dla osób z nadciśnieniem.

Składniki z Boxa

  • filet z miruny (2 os - ok 320g, BOX Rodzinny ok 600g)
  • marchewka
  • olej z pestek dyni BIO
  • koncentrat bulionu warzywnego
  • cytryna
  • zielony ogórek
  • ocet ryżowy
  • czarnuszka
  • kmin rzymski
  • ziarna kolendry
  • świeża kolendra
  • cukier
  • potrzebujesz mieć w domu: olej rzepakowy 2-3 łyżki, łyżkę mąki, łyżkę masła

Potrzebny sprzęt

blender, patelnia, obieraczka do warzyw

Czas przygotowania

40 minut

Alergeny

  • laktoza
  • seler

Opinia dietetyka

Miruna to bogate źródło lekkostrawnego białka oraz selenu, fosforu, witaminy B12 , A  oraz witaminy D3. Marchewka ma właściwości antyoksydacyjne (dzięki dużej zawartości b-karotenu), przeciwbakteryjne i oczyszczające organizm oraz zapobiega zaparciom dzięki wysokiej zawartości błonnika. Masło to skondensowany tłuszcz mleczny, jest on źródłem CLA – sprzężonego kwasu linolowego o działaniu przeciwnowotworowym, przeciwcukrzycowym, przeciwzapalnym. Dodatkowo występują fosfolipidy t.j. lecytyna i sfingomielina, które korzystnie oddziałują na układ nerwowy człowieka, zdolność zapamiętywania, koncentracji. Kumin i czarnuszka przyczyniają się do obniżenia poziomu złego cholesterolu i są zalecane dla osób z nadciśnieniem tętniczym.