Krem z topinamburu BIO

Krem z topinamburu BIO

Wegańska potrawa bezglutenowa, niskowęglowodanowa. Wskazana dla osób chcących poprawić kondycję swojego organizmu oraz dla tych, którzy borykają się z chorobami serca lub cukrzycą.

Składniki z Boxa

  • topinambur BIO
  • cytryny
  • jarmuż
  • olej słonecznikowy BIO
  • jabłka
  • orzechy laskowe
  • sezam
  • olej z pestek dyni BIO
  • pestki dyni
  • por
  • bulion warzywny w płynie
  • potrzebujesz mieć w domu: sól, pieprz

Potrzebny sprzęt

patelnia, garnek, patelnia, piekarnik

Czas przygotowania

40 minut

Alergeny

  • seler
  • sezam
  • orzech laskowy

Opinia dietetyka

Niskobiałkowe , bezlaktozowe i bezglutenowe danie Wskazane dla osób dbających o szczupłą sylwetkę, dla osób przemęczonych psychicznie, z obniżoną odpornością, które spędzają dużo czasu w pozycji siedzącej. Topinambur charakteryzuje się dużą zawartością błonnika podobnie jak por, dając uczucie sytości. Znajdująca się w topinamburze inulina służy jako pożywka dla bakterii bytujących w jelicie, pobudza rozwój prawidłowej flory.  Wpływa ona także na układ odpornościowy, zmniejsza insulinooporność, normalizuje glikemię i oczyszcza organizm toksyn. Orzechy laskowe to  witaminy: E i z grupy B, magnez oraz źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), zwłaszcza jednonienasyconych, które wspomagają walkę ze zbędnymi kilogramami. Ziarna sezamu są skarbnicą wapnia, przeciwutleniaczy i fitosteroli - substancji niezbędnych do prawidłowej pracy serca i zapobiegającym nowotworom. Pestki dyni to cynk, którego niedobory mogą prowadzić do obniżenia stężenia testosteronu oraz zaburzeń płodności.