Potrzebny sprzęt
patelnia, garnek, patelnia, piekarnik
Czas przygotowania
40 minut
Alergeny
- seler
- sezam
- orzech laskowy
Opinia dietetyka
Niskobiałkowe , bezlaktozowe i bezglutenowe danie
Wskazane dla osób dbających o szczupłą sylwetkę, dla osób przemęczonych psychicznie,
z obniżoną odpornością, które spędzają dużo czasu w pozycji siedzącej.
Topinambur charakteryzuje się dużą zawartością błonnika podobnie jak por, dając uczucie sytości. Znajdująca się w topinamburze inulina służy jako pożywka dla bakterii bytujących w jelicie, pobudza rozwój prawidłowej flory. Wpływa ona także na układ odpornościowy, zmniejsza insulinooporność, normalizuje glikemię i oczyszcza organizm toksyn. Orzechy laskowe to witaminy: E i z grupy B, magnez oraz źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), zwłaszcza jednonienasyconych, które wspomagają walkę ze zbędnymi kilogramami. Ziarna sezamu są skarbnicą wapnia, przeciwutleniaczy i fitosteroli - substancji niezbędnych do prawidłowej pracy serca i zapobiegającym nowotworom. Pestki dyni to cynk, którego niedobory mogą prowadzić do obniżenia stężenia testosteronu oraz zaburzeń płodności.