Wege Burger w stylu japońskim z sałatką z granatem

Wege Burger w stylu japońskim z sałatką z granatem

Bezlaktozowa, pełnowartościowa i niskokaloryczna potrawa. Wskazana dla osób aktywnych umysłowo, osób dbających o szczupłą sylwetkę oraz serce.

Składniki z Boxa

  • pasta miso
  • bułki do burgerów
  • kasza bulgur BIO
  • olej słonecznikowy BIO
  • cebula
  • czosnek
  • marchew
  • przyprawy
  • majonez
  • świeże zioła
  • limonka
  • ciecierzyca BIO
  • jaja kurze ekologiczne
  • kapusta pekińska
  • czerwona cebula
  • granat
  • ocet jabłkowy BIO
  • rukola
  • masło
  • potrzebujesz mieć w domu: sól, pieprz

Potrzebny sprzęt

garnek, patelnia, piekarnik, tarka, papier do pieczenia

Czas przygotowania

40 minut

Alergeny

  • gluten
  • jajo kurze

Opinia dietetyka

Pasta miso, dzięki procesowi fermentacji soi, jest bogata w bakterie mlekowe, enzymy, witaminy, minerały, kwas linolenowy, lecytynę i aminokwasy. Działa przeciwnowotworowo oraz wspomaga układ krwionośny. Ciecierzyca bogata jest w węglowodany, błonnik oraz białko, które w towarzystwie jaj i kaszy bez problemu się przyswaja . Kaszę bulgur charakteryzuje również duża zawartość błonnika oraz potasu, fosforu oraz kojącego nerwy magnezu. Marchewka tak samo jak owoce granatu wspiera układ nerwowy, wspomaga pamięć, koncentrację, poprawia stan włosów, skóry i paznokci, redukuje ryzyko chorób nowotworowych, wspomaga wzrok, redukuje objawy starzenia się.